Sundhedsartikler


Sundhed

Hjertesygdomme


Dilateret Kardiomyopati

Dilateret kardiomyopati ses i flere større hunderacer, herunder grand danois. Dilateret kardiomyopati, betyder forstørret hjerte, og er faktisk også en lidelse, der rammer mennesker. Ifølge Netdyrdoktor.dk rammes 3.9 %, typisk hanhunde, af lidelsen. 

Diagnosen for dilateret kadiomyopati (DCM) inddeles i 5 kategorier: Rask, gråzone, mild, moderat og svær.


Aortastenose

Aortastenose er en forsnævring af hovedpulsåren (aorta). Det er ofte de store hunderacer, der udvikler en forsnævring i aorta, og det er ofte medfødt. Diagnosen aortastenose - også kaldet åreforkalkning (AS) inddeles i fem grader:
Grad 0: Normal
Grad 1: Gråzone, det er ikke muligt, at stille en endelig diagnose. En del af disse hunde kan have aortastenose under udvikling
Grad 2: Mild aortastenose. Hunde med mild aortastenose lever ofte et normalt liv uden symptomer på sygdom. Det kan dog ikke udelukkes, at de dør tidligere end raske hunde.
Grad 3: Moderat aortastenose. Hunde med moderat aortastenose kan være symptomfri, eller vise de samme symptomer som beskrevet for alvorlig aortastenose.
Grad 4: Alvorlig aortastenose. Hunde med alvorlig aortastenose udvikler ofte symptomer som tæthed, nedsat kondition og besvimelsesanfald i de første leveår. Pludselig død kan også forekomme. Mange af disse hunde dør, inden de bliver 3-4 år gamle.


Retningslinjer for hjerteundersøgelse i DKK

Hvis undersøgelsen skal registreres hos Dansk Kennel Klub, skal følgende retningslinier overholdes. Hunden skal være fyldt 18 måneder på dagen for undersøgelsen. Svaret er gyldigt i 12 måneder fra undersøgelsesdatoen. Rekvisitionen til Hundeweb.dk skal være købt på forhånd. Kun dyrlæger, der er medlem af EKKO gruppen, kan levere resultater til Hundeweb.dk.


Det er frivilligt, at få sin grand danois hjerteundersøgt.


Vejledning til rekvisition af sundhedsundersøgelser, i dette tilfælde hjertescanning:

  1. Log in på hundeweb - "min side"
  2. Klik på “Rekvisitioner” - den finder du i højre side i skærmbilledet
  3. Klik på “køb sundhedsrekvisition” 
  4. Vælg hvilken hund det gælder og klik “videre”
  5. Klik “Revisition type”
  6. Du kan vælge SAS og DCM. SAS er vedrørende aortastenose, som kan være forløber til DCM, dilateret cardiomyopati.”
  7. Angiv dato for undersøgelsen (hvis der er bestilt tid)
  8. Klik “Bestil rekvisition” og betal. 

 

Oversigt over kardiologer som er i EKKO-gruppen som er de der kan registrere data i Hundeweb finder du på:  https://www.kardiologi.ku.dk/dyrlaeger/ekkogruppen/


Bestyrelsen og RAS arbejder på, at skema for undersøgelsesresultat ifm. hjertescanning automatisk modtages af rekvirent ved køb af rekvisition hos DKK.


Skemaet kan du downloade her 


Mavedrejning

Mavedrejning er en kendt og frygtet sygdom hos grand danois og andre hunde med en brystkasse, der er dybere end den er bred.


Gentest

Det er nu muligt, at få lavet en gentest for de gener man mener har indflydelse på mavedrejning.


Resultat af gentest

I slutningen af 2017 fik medlemmerne af Grand Danois Klubben mulighed for, at få taget en gentest for mavedrejning. Testen var frivillig og resultatet personligt. Resultatet af denne test viste, at kun 19 ud af 75 hunde var helt fri for gener, der disponerer for mavedrejning. Resten, 56 hunde, spænder fra 1 Risk til 5 Risk.

Der skal fra bestyrelsens side lyde en opfordring til opdrættere og hundeejere i almindelighed, om at tage vare på deres hunde, og specielt for opdrætternes side tænke sig om i videre avl, da der må siges at være en del arvelighed i mavevending, der er selvfølgelig også den stress fremkaldte mavevending, så alt i alt nok for alle at tage fat på, i et forsøg på at begrænse denne frygtelige sygdom.


Bestyrelsen overvejer, at gentage undersøgelsen om 3 år, for at se om der skulle være sket en ændring i vores grand danois.

Det er firmaet VETGEN, der har udført gentesten.

Hvis du har nogen spørgsmål er du velkommen til at kontakte bestyrelsen.