Om racen

Grand danois - den store dansker


MENTALITET

En grand danois er venlig og kærlig over for familien, især børnene. Over for fremmede er den mere forbeholden uden dog at være afvisende. En grand danois er en velafbalanceret og social selskabshund, som knytter sig tæt til sine mennesker, men som alene på grund af størrelsen kræver meget plads og visse hensyn omkring foder og motion i opvækstperioden.


AKTIVITETSNIVEAU OG HANDLERADIUS

En Grand danois er lydhør inden for kortere afstand, mindre hvis den får lov til at bevæge sig længere væk. Grand danoisen blev oprindelig brugt til jagt på storvildt, og den har stadig jagtlyst i behold. Pas på, at fx leg med små hunde ikke udvikler sig til ukontrolleret jagt.


BEHOV

En grand danois har som alle hunde brug for passende daglig motion og tæt social kontakt. Musklerne skal hos den unge hund bygges op i et roligt tempo ved gåture i kuperet terræn og på blødt underlag.


PELS OG PLEJE

Kort, tæt og glat pels uden beskyttende underuld. Den behøver kun en daglig aftørring med et fugtigt vaskeskind, ellers vil den fælde noget. De stive hår har en irriterende evne til at bore sig lodret ned i møbler og tæpper, hvor de kan være svære at fjerne.


TIPS OG TRICKS TIL INDLÆRING OG HÅNDTERING

En grand danois er let at påvirke og skal opdrages venligt og konsekvent, gerne i vekslende omgivelser. Som hvalp er den meget lærevillig og modtagelig for belønning, så start tidligt, mens hunden endnu er nem at håndtere. Træn i korte sekvenser.


OPRINDELSE

En grand danois kan føres tilbage til alanerne, en folkevandringsstamme, som kom til Europa fra Kaukasus. Deres mastiff-lignende hunde blev krydset med store mynder til jagt på bjørne, vildsvin og hjorte. Der opstod gennem århundreder forskellige lokale typer. I Danmark blev racen opdrættet bl.a. i de kongelige stalde på Frederiksborg allerede i 1500-tallet, deraf det navn, som bruges i mange lande. I Tyskland besluttede man i 1878 at sammenfatte varianterne til én race under navnet Deutsche Dogge.


HØJDE

Hanner mindst 80 cm. Tæver mindst 72 cm.


VÆGT

50-75 kg (afhængig af alder og køn)


FARVER

Gul, tigret, blågrå (stålblå), sort og harlekin (hvid med sorte markeringer)


HJEMLAND

Tyskland.


INTERNATIONALT RACENAVN

Deutsche Dogge.


FCI GRUPPE

Gruppe 2 – Schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde